Bedrijfshal_transformeren

Bedrijfshal transformeren naar woningen

Een voormalige Steenhouwerij van 480m² die meer dan een honderd jaar bestaat wordt getransformeerd naar twee woningen. De bedrijfshal gesitueerd in een woningen blok in Haarlem heeft eigenzins woningen en tuinen omheen, er bestaat een terrein met toegang naar de straat en aan de andere kant een kleine tuin van 15m².

De bouwkundige hoofdstructuur blijft grotendeels gehandhaafd. De intrigerende, specifieke kwaliteit van het bedrijfshal wordt bewaard, versterkt en door ons bureau gezien als waardevol vertrekpunt voor het ontwerp. Een karakteristiek van het gebouw zijn de groot stalen balken en betonnen wanden. Die zijn bijna allemaal gehandhaafd, interne betonnen wanden blijven kaal en het staal is met brandvertraging verf geschilderd.

De bedrijfshal, een gesloten ruimte met een vloer tot plafond hoogte van 3m presenteert zich zijn eigen unieke uitdagingen. Met daglicht en ventilatie door tien lichtstraten in het dak en een interne patio worden twee unieke woningen in het voormalige bedrijfshal gecreëerd. Het bedrijfsterrein is naar een tuin getransformeerd waarbij één van de woningen heeft direct uitzicht over. Elk woning krijgt z’n eigen entree aan de straat kant van het gebouw.  

De bestaande buiten muren gelijk tuin muren worden geïsoleerd, en het bestaande metselwerk wordt ,waar nodig, hersteld. In de voorgevel zijn de nieuwe houten kozijnen vormgegeven, gelijk aan het oorspronkelijke gebouw, maar voorzien van isoleerde beglazing.

Meestal bij nieuwbouw is alles weggewerkt, hier niet. In het ontwerp zijn de kabelgoten, kozijnen, houten dak balken hergebruikt en in zicht. Het dak wordt van boven af geïsoleerd zodat de bestaande balken blijven in zicht. Nieuwe toevoegingen zijn van andere oude bedrijfshallen gevonden en in het ontwerp geïntegreerd. Bestaande binnen muren worden gehandhaafd en de materiaalkeuze benadrukt de aantrekkelijke tegendraadsheid van twee woningen in een voormalige bedrijfshal.

Plattegrond